Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pajzsmirigy Alulműködés-Túlműködés | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy Alulműködés-Túlműködés | Autoimmun Betegségek

Amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Az orvosok ezt az betegséget hypothyreosisnak nevezik. Régen azt gondoltuk, ezt az állapotot a jód hiánya okozza leginkább, és bár kétségtelen, hogy a jód hiánya a pajzsmirigy elégtelen működéséhez vezethet, de a leggyakoribb ok egy lassan, alattomos módon kialakuló pajzsmirigygyulladás, a Hashimoto thyreoiditis.

Ha a betegnek szerencséje van, egy éven belül remisszióba kerülhet, azaz a mirigy regenerálódhat, a hormonhiány megszűnhet. Az esetek egy másik részében a mirigy fokozatosan és visszavonhatatlanul elpusztul.

A hormonpótlás kötelező, mert a pajzsmirigy által termelt hormonok tartós hiánya az élettel nem összeegyeztethető állapotot eredményezhet. A ritka, kezeletlen esetekben kialakuló mixödémás kóma halálozása még ma is 50%!

0 Tovább

A Sjögren-szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A Sjögren-szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A betegség elindítója egy autoimmun folyamat, mely során autoantitestek termelődnek a könny- és nyálmirigyek ellen, így folyamatos gyulladást tartanak fenn bennük. A gyulladás következtében a mirigyeket alkotó sejtek fokozatosan pusztulnak, feladatukat nem képesek ellátni többé, és megjelennek a betegségre jellemző tünetek.
   A Sjögren-szindróma kialakulására jellemző az, hogy a különböző tünetek nem egyszerre jelennek meg, hanem több hónap, vagy év alatt egymás után tűnnek föl, ezzel megnehezítve a biztos diagnózis felállítását.

A késői diagnózisért felelőssé tehető még az a tény, hogy szájszárazságot sok egyéb tényező – cukorbetegség, dohányzás, csökkent folyadékbevitel, bizonyos gyógyszerek – is okozhat, ezért az immunológiában nem járatos orvos gyakran fel sem veti ennek a betegségnek a gyanúját, hanem egyéb okot keres a háttérben. A szemszárazság pedig olyan gyakori, és oly sok más oka is lehet, hogy kísérőtünetek nélkül a szemész sem mindig gondol rá.

0 Tovább

SLE - Szisztémás lupus erythematosus | Autoimmun Betegségek

SLE - Szisztémás lupus erythematosus | Autoimmun Betegségek

A lupus tünetei

Bár az SLE gyakorlatilag minden szervet érinthet, mégis leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív.
A betegségnek vannak olyan általános tünetei, mint a láz, gyengeség, rossz közérzet, fáradékonyság, testsúlyvesztés.

Leglátványosabbak a bőrtünetek. Az ún. pillangó-erythema egy leginkább lepkéhez hasonlító vörös elváltozás, mely a betegek mintegy felében látható az orrháton (ez a pillangó teste), és két oldalt az orr melletti arcterületeken (ezek a szárnyak). Az elváltozás napsugárzás vagy szoláriumozás hatására felerősödik vagy kiújul.

A másik legjellegzetesebb bőrtünet az ún. discoid lupus – hámló, kerek, élénkpiros színű bőrkiemelkedés -, mely a test bármely részén előfordulhat.

0 Tovább

SLE-betegek számára új terápiás lehetőség | Autoimmun Betegségek

SLE-betegek számára új terápiás lehetőség | Autoimmun Betegségek

A lupus formái ugyanakkor életkor szerint is megoszlanak (30–40 éves nők körében jellemző, ritkábban idős korban is felléphet), de létezik gyógyszer kiváltotta és veleszületett forma is. Ezeknek más és más a klinikai képe és kórlefolyásuk sem azonos. A legsúlyosabb esetek a központi idegrendszert és/vagy a vesét érintő formák, a legkedvezőbb progressziójúak pedig általában az öregkori és a gyógyszermellékhatásként jelentkező SLE-megbetegedések.

0 Tovább

Szemvizsgálattal is megállapítható az SM | Autoimmun Betegségek

Szemvizsgálattal is megállapítható az SM | Autoimmun Betegségek

A Neurology legújabb számában arról számolnak be a szakértők, hogy egy egyszerű szemvizsgálat segítségével gyorsan és könnyen ki lehet szűrni a szklerózis multiplexet. Az optikai koherencia-tomográfiás (OCT) vizsgálat a retina vastagságát méri. A vizsgálat mindössze néhány percig tart, és az orvosi rendelőkben is elvégezhető. A Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem 164 szklerózis multiplexes beteg részvételével végzett kísérletéből kiderült, hogy azokban, akiknek retinája megvastagodott, korábban alakult ki szklerózis multiplex, továbbá a betegség aktívabb volt.

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek