Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lichen ruber planus | Autoimmun Betegségek

Lichen ruber planus | Autoimmun Betegségek

A mai napig nem ismert eredetű, sokszor pszichés stresszt követően kialakuló ártalmatlan, de zavaró (időszakosan igen hevesen viszkető) bőrbetegség. Jellegzetes apró, többnyire 1-3 mm átmérőjű, sokszor utcakövezethez hasonlóan elrendeződő, sokszögű (polygonalis) vagy kerek, mérsékelten előemelkedő, fénylő felszínű, éles határú, tömött tapintatú csomócskákból (ún. papulákból) állnak bőrjelenségei. Az elváltozások száma igen változó. Néha csak a legjellegzetesebb területeken (csuklók hajlító oldalán, keresztcsonttájon) találhatók elszórtan a fent leírt apró göbcsék, máskor a jelenségek csaknem az egész törzs és végtagok felületét elboríthatják.

0 Tovább

Basedow-kór – Pajzsmirigy túlműködése | Autoimmun Betegségek

Basedow-kór – Pajzsmirigy túlműködése | Autoimmun Betegségek

Basedow-kór – Pajzsmirigy túlműködése

Orvosi név:

Hyperthyreosis (Basedow-Graves-betegség)

BNO kód:
3655

A betegség lényege:

A betegség lényege a pajzsmirigy túlműködése, a vérből a pajzsmirigy hormonok emelkedett szintjét lehet kimutatni. A Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködéssel járó megbetegedések közül a leggyakoribb. A pajzsmirigy megnagyobbodásával jár, amit gyakran kísér a szem előredülledése. A betegség általában 20-40 éves kor között kezdődik, előfordulása nőkben nyolcszor gyakoribb, mint férfiakban.

0 Tovább

Morbus Crohn - Crohn-betegség | Autoimmun Betegségek

Morbus Crohn - Crohn-betegség | Autoimmun Betegségek

Crohn-betegség

A Crohn-betegség (Morbus Crohn, regionális bélgyulladás, granulomatosus ileitis, ileocolitis, ileitis terminalis) az emésztőrendszer ismeretlen eredetű krónikus gyulladásos betegsége, mely a bélfal minden rétegét érintheti. Lassan kialakuló, de tartós panaszokat okozó krónikus betegség. Nevét egy amerikai belgyógyász, Burrill Crohn után kapta.

A betegség lefolyása változó. Az emésztőrendszer bármelyik szakaszát érintheti, de leggyakrabban a vékony- és vastagbelet együttesen. A kórkép minden betegben a bél meghatározott területeit érinti, és néha egészséges területek fogják közre a beteg bélszakaszokat. A fekélyekkel járó gyulladás leggyakrabban a vékonybél utolsó szakaszán (terminalis ileum) alakul ki. Megjelenhet egyedül a vastagbélben is (colon), vagy érintheti mindkét bélrendszert (ileocolon). Nem gyakori a nyelőcsőre, gyomorra, és a végbélre terjedő kórforma. Crohn-betegség esetén a gyulladás a bélfal teljes vastagságára kiterjed, ezért nagyon gyakori a bél perforációja (kilyukadása), gyulladásos tályogok, fekélyek és sipolyképződés, főként a végbélnyílás körül vagy a hasfalon.

0 Tovább

Myasthenia gravis – súlyos izomgyengeség | Autoimmun Betegségek

Myasthenia gravis – súlyos izomgyengeség | Autoimmun Betegségek

Az autoimmun betegségek olyan ritka kórképek, amelyekben a szervezet valamilyen saját alkotórésze ellen alakul ki immunválasz. Ebbe a betegségcsoportba tartozik a myasthenia gravis is.
A betegségben a szervezetben olyan fehérjék (autoantitestek) termelődnek, amelyek reagálnak az ideg-izom átmenetben levő úgynevezett acetilkolin receptorokkal. Ezen receptorok feladata az, hogy a mozgató idegről jövő ingerület ingerületet váltson ki a vázizmokon, így az izomösszehúzódás létrejöhessen. Az autoantitestek hatására az izomsejteken az acetilkolin receptorok száma csökken, így az izomösszehúzódás kiváltása nehezítetté válik, izomgyengeség lép fel.

0 Tovább

Neuritis opticus – Látóideggyulladás | Autoimmun Betegség

Neuritis opticus – Látóideggyulladás | Autoimmun Betegség

Opticus neuritis, Neuritis opticus, Neuritis retrobulbaris, Optic neuritis, Retrobulbar neuritis

Mi a látóideggyulladás?

A látóideg (nervus opticus) gyulladása, amely hirtelen látáscsökkenéshez vezethet az érintett szemben. A betegség általában a 30-adik évükben lévő betegeknél jön elő, és a betegek 75%-a nő.

Mi okozza a látóideggyulladást?

Az ok ismeretlen. A hirtelen gyulladása a látóidegnek (az ideg amely összeköti az agyat a szemmel), az ideg megdagadásához és az azt körbeburkoló myelin burok tönkretételéhez vezet (demyelinizáció). A gyulladást néha vírusos fertőzés okozhatja, de szintén okozók lehetnek különböző autoimmún betegségek, mint a sclerosis multiplex.

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek