Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Crohn-betegség kezelésében előrelépés lehet | Autoimmun Betegségek

Crohn-betegség kezelésében előrelépés lehet | Autoimmun Betegségek

Crohn-betegség kezelésében előrelépés lehet

A gyulladásos bélbetegség új kezelési módjáról a New England Journal of Medicine című folyóiratban olvashatnak az érdeklődők. A tanulmány szerint kombinációs terápiával gyógyítható leghatékonyabban az ismeretlen eredetű kór. A kutatók szerint az új módszer annyira hatékony, hogy a jövőben felválthatja a korábban használt gyógyszereket.

A Crohn-betegség autoimmun megbetegedés, melynek során az immunrendszer látszólag ok nélkül támadja az emésztőrendszert. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, a kezelésben azonban most jelentős előrelépést tett egy amerikai kutatócsoport.

0 Tovább

Pajzsmirigy betegségek esetén - hormonok | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy betegségek esetén - hormonok | Autoimmun Betegségek

Mielőtt a pajzsmirigy hormonjait szintetizálni tudtuk volna, az egyes állatok pajzsmirigyéből készített preparátumokat használtak, használtuk – magyarázza a professzor. A legelterjedtebb egy, a szarvasmarha pajzsmirigy kivonatát tartalmazó készítmény volt. Ezek a szárított állati pajzsmirigy készítmények tartalmazták a T4, T3 és a pajzsmirigyből származó fehérjéket, antigéneket is. A gyógyszeripar fejlődése azonban viszonylag hamar megkérdőjelezte ennek a kezelésnek a „szakszerű” voltát. Úgy gondolták, hogy a kritika egy része feltétlen igaz, hiszen nem tudjuk a bevitt hormon(ok) pontos mennyiségét. Ennek ellenére sokak meglepetésére ezekkel a készítményekkel jó eredményeket tudtunk elérni a csökkent pajzsmirigy működésű betegek kezelésében.

0 Tovább

Az autoimmun betegség féregalapú terápiával kezelhető ? | Autoimmun Betegségek

Az autoimmun betegség féregalapú terápiával kezelhető ? | Autoimmun Betegségek

Az autoimmun betegség féregalapú terápiával kezelhető ?

A tudósok több mint húsz éve vizsgálják a higiénia-hipotézist, vagyis azt, hogy a modern orvostudomány kezdete előtt a ma veszélyesnek tartott organizmusok védték immunrendszerünket. Az 1980-as évek végén felfedezték, hogy a kora gyermekkorban elszenvedett fertőzések hiányában az immunrendszer megfelelő érése nem következhet be, így az a későbbiekben kóros reakciót fejleszthet ki a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Ezért a tudósok felvetették, hogy férgekkel lehetne kezelni az autoimmun betegségeket – írja a Fox News.

0 Tovább

Egyes típusú cukorbetegség és a gyógygombák | Autoimmun Betegségek

Egyes típusú cukorbetegség és a gyógygombák | Autoimmun Betegségek

Egyes típusú cukorbetegség és a gyógygombák

Mit keresnek az 1-es típusú cukorbetegségben a gyógygombák? Hiszen mai tudásunk szerint ebben a betegségben (helyesebben betegség csoportban) a hasnyálmirigy béta sejtjei elpusztulnak valamilyen ok miatt, ennek következtében pedig inzulin hiány lép fel, ami csak inzulinpótlással kezelhető.
Ez így is van, de a tudomány fejlődése nem állt meg ezen a ponton. Ma már tudjuk, hogy a hasnyálmirigy béta sejtjein kívül csaknem minden testi sejtünk képes valamilyen mértékű inzulin szintézisre.

0 Tovább

Működő pajzsmirigyszövetet hoztak létre őssejtekből | Autoimmun Betegségek

Működő pajzsmirigyszövetet hoztak létre őssejtekből | Autoimmun Betegségek

Működő pajzsmirigyszövetet hoztak létre őssejtekből egérkísérletekben, a módszer a későbbiekben lehetővé teheti a pajzsmirigyhormon hiányában szenvedő páciensek kezelését – számoltak be eredményükről belga kutatók a Nature tudományos folyóiratban. A pajzsmirigy abnormális fejlődése vagy csökkent működése
következtében túl alacsony lehet a pajzsmirigyhormon szintje a
vérben, ami számos testi funkció, így a növekedés, az anyagcsere és
a szívműködés zavarához vezethet.

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek