Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pajzsmirigy-túlműködés és a táplálkozás | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy-túlműködés és a táplálkozás | Autoimmun Betegségek

A túlműködés tünetei
A pajzsmirigy túlműködésekor – vagy a pajzsmirigyhormonok túladagolásakor – a vérnyomás megemelkedik, a szívműködés és a pulzus gyorsul, a szervezet energia- és oxigénfelhasználása nő, a bőr nedvessé és nyirkossá válik, a reflexek és a gondolkodás élénkül. Jellemző a nyugtalanság, a kézremegés, valamint az érzelmi labilitás is. Az emésztőrendszer működésének fokozódása hasmenésben nyilvánulhat meg. A testsúly még fokozott étvágy mellett is csökken. Nőkben menstruációs zavarok jelentkeznek és a teljes ciklus felborulhat. Autoimmun folyamat esetén a pulzusszám és a mirigy nagyfokú duzzanata mellett a szemgolyó kidülledése is jellemző. Túlműködéskor a pajzsmirigy általában megnagyobbodik – ez a golyva, más néven strúma -, amely azonban nem feltétlen jelenti a mirigy túlműködését, mivel alulműködés esetén szintén megduzzadhat.

0 Tovább

A sós étrend Nem csak a vérnyomást növeli | Autoimmun Betegségek

A sós étrend Nem csak a vérnyomást növeli | Autoimmun Betegségek

A magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztása nemcsak a vérnyomásunkat növelik, hanem a legújabb kutatások szerint az autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti.

A három friss kutatásból az derül ki, hogy a só az első számú gyanúsított számos autoimmun betegség, köztük a szklerózis multiplex, a reumatoid arthritisz és az ankilotizáló spondilitisz ( Bechterew-kór ) kialakulásában. A kutatók azt is elmondták, hogy az autoimmun betegségek, különösen a szklerózis multiplex és az 1-es típusú diabétesz előfordulásának jelentős növekedése arra utal, hogy környezeti tényezők, nem pedig a genetika állhat a háttérben.

0 Tovább

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

A szklerózis multiplex egy autoimmun hátterű betegség, ami során az immunrendszer az idegsejteket borító elemek ellen fordul, így okozva ingerületvezetési zavarokat, melyek ezután különféle tünetek során nyilvánulnak meg. A betegség kezelése sajnos nem megoldott, de a kutatók próbálkoznak egy másik szerrel, az anti- TNF- el. Ezt a szert más, szintén autoimmun betegeknél is használják, például a reumatoid izületi gyulladásnál, vagy a gyulladásos bélbetegségeknél. A vizsgálatok szerint azonban sajnos a szer inkább rontott a betegek állapotán, mint segített volna, áll a Nature-ben megjelent tanulmányban.

0 Tovább

Gyógyítható lesz az 1-es típusú cukorbetegség? | Autoimmun Betegségek

Gyógyítható lesz az 1-es típusú cukorbetegség? | Autoimmun Betegségek

Olyan vakcinát tesztelnek a Massachusettsi Általános Kórház munkatársai egy, amely elpusztítja az autoimmun sejteket, és képes visszaállítani a hasnyálmirigy inzulintermelő készségét.

Az 1-es típusú cukorbetegség autoimmun hátterű folyamat, melynek során a szervezet immunelemei a saját szövetek ellen – jelen esetben a hasnyálmirigy ellen – fordulnak. Dr. Denise Faustman és munkatársai még 2001-ben számoltak be arról, hogy a tumor-nekrózis faktornak ( TNF ) nevezett jelátviteli molekula képes elpusztítani az inzulintermelő sejtekkel reagáló autoimmun T-sejteket. Ugyan a TNF magas szintje az emberi szervezetre toxikus, azonban a TNF mennyiségét növelni lehet a tuberkulózis elleni védőoltás, a BCG segítségével.

0 Tovább

Gluténmentes Szilvás Gombóc lisztérzények kedvére | Autoimmun Betegségek

Gluténmentes Szilvás Gombóc lisztérzények kedvére | Autoimmun Betegségek

Magyarországon a betegséget gyakrabban diagnosztizálják felnőttek, mint gyerekek körében, az érintettek száma száz-kétszázezer lehet, ugyanakkor csupán 10-15 % a diagnosztizált betegek aránya. Számukra a gluténmentes diéta az egyetlen megoldás, mellyel teljes, tünetmentes életet élhetnek. A hazai gluténmentes élelmiszerek választékában ma még vannak hiányosságok, elsősorban a garantáltan gluténmentes, biztonságos készételek kínálatának bővítésére van igény. Ezért is örülünk, hogy mostantól olyan termékek is elérhetők lesznek a lisztérzékenyek számára, mint a gyorsfagyasztott szilvás gombóc, túrógombóc vagy szilvalekváros derelye? ? mondta Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete elnöke.

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek