Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Crohn-betegség kezelésében előrelépés lehet | Autoimmun Betegségek

Crohn-betegség kezelésében előrelépés lehet | Autoimmun Betegségek

Crohn-betegség kezelésében előrelépés lehet

A gyulladásos bélbetegség új kezelési módjáról a New England Journal of Medicine című folyóiratban olvashatnak az érdeklődők. A tanulmány szerint kombinációs terápiával gyógyítható leghatékonyabban az ismeretlen eredetű kór. A kutatók szerint az új módszer annyira hatékony, hogy a jövőben felválthatja a korábban használt gyógyszereket.

A Crohn-betegség autoimmun megbetegedés, melynek során az immunrendszer látszólag ok nélkül támadja az emésztőrendszert. Kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, a kezelésben azonban most jelentős előrelépést tett egy amerikai kutatócsoport.

0 Tovább

Pajzsmirigy betegségek esetén - hormonok | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy betegségek esetén - hormonok | Autoimmun Betegségek

Mielőtt a pajzsmirigy hormonjait szintetizálni tudtuk volna, az egyes állatok pajzsmirigyéből készített preparátumokat használtak, használtuk – magyarázza a professzor. A legelterjedtebb egy, a szarvasmarha pajzsmirigy kivonatát tartalmazó készítmény volt. Ezek a szárított állati pajzsmirigy készítmények tartalmazták a T4, T3 és a pajzsmirigyből származó fehérjéket, antigéneket is. A gyógyszeripar fejlődése azonban viszonylag hamar megkérdőjelezte ennek a kezelésnek a „szakszerű” voltát. Úgy gondolták, hogy a kritika egy része feltétlen igaz, hiszen nem tudjuk a bevitt hormon(ok) pontos mennyiségét. Ennek ellenére sokak meglepetésére ezekkel a készítményekkel jó eredményeket tudtunk elérni a csökkent pajzsmirigy működésű betegek kezelésében.

0 Tovább

Az autoimmun betegség féregalapú terápiával kezelhető ? | Autoimmun Betegségek

Az autoimmun betegség féregalapú terápiával kezelhető ? | Autoimmun Betegségek

Az autoimmun betegség féregalapú terápiával kezelhető ?

A tudósok több mint húsz éve vizsgálják a higiénia-hipotézist, vagyis azt, hogy a modern orvostudomány kezdete előtt a ma veszélyesnek tartott organizmusok védték immunrendszerünket. Az 1980-as évek végén felfedezték, hogy a kora gyermekkorban elszenvedett fertőzések hiányában az immunrendszer megfelelő érése nem következhet be, így az a későbbiekben kóros reakciót fejleszthet ki a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Ezért a tudósok felvetették, hogy férgekkel lehetne kezelni az autoimmun betegségeket – írja a Fox News.

0 Tovább

A Sjögren-szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A Sjögren-szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A betegség elindítója egy autoimmun folyamat, mely során autoantitestek termelődnek a könny- és nyálmirigyek ellen, így folyamatos gyulladást tartanak fenn bennük. A gyulladás következtében a mirigyeket alkotó sejtek fokozatosan pusztulnak, feladatukat nem képesek ellátni többé, és megjelennek a betegségre jellemző tünetek.
   A Sjögren-szindróma kialakulására jellemző az, hogy a különböző tünetek nem egyszerre jelennek meg, hanem több hónap, vagy év alatt egymás után tűnnek föl, ezzel megnehezítve a biztos diagnózis felállítását.

A késői diagnózisért felelőssé tehető még az a tény, hogy szájszárazságot sok egyéb tényező – cukorbetegség, dohányzás, csökkent folyadékbevitel, bizonyos gyógyszerek – is okozhat, ezért az immunológiában nem járatos orvos gyakran fel sem veti ennek a betegségnek a gyanúját, hanem egyéb okot keres a háttérben. A szemszárazság pedig olyan gyakori, és oly sok más oka is lehet, hogy kísérőtünetek nélkül a szemész sem mindig gondol rá.

0 Tovább

SLE - Szisztémás lupus erythematosus | Autoimmun Betegségek

SLE - Szisztémás lupus erythematosus | Autoimmun Betegségek

A lupus tünetei

Bár az SLE gyakorlatilag minden szervet érinthet, mégis leggyakoribb célpontjai a bőr, a vesék, és a szív.
A betegségnek vannak olyan általános tünetei, mint a láz, gyengeség, rossz közérzet, fáradékonyság, testsúlyvesztés.

Leglátványosabbak a bőrtünetek. Az ún. pillangó-erythema egy leginkább lepkéhez hasonlító vörös elváltozás, mely a betegek mintegy felében látható az orrháton (ez a pillangó teste), és két oldalt az orr melletti arcterületeken (ezek a szárnyak). Az elváltozás napsugárzás vagy szoláriumozás hatására felerősödik vagy kiújul.

A másik legjellegzetesebb bőrtünet az ún. discoid lupus – hámló, kerek, élénkpiros színű bőrkiemelkedés -, mely a test bármely részén előfordulhat.

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek