Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca | Autoimmun Betegségek

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca | Autoimmun Betegségek

Az belső-elválasztású mirigyek rendszere (vagyis az endokrin rendszer) és az immunrendszer egymással szoros kölcsönhatásban működik. Az endokrin rendszer által termelt szabályozó anyagok és hormonok hatnak az immunrendszer működésére, ez utóbbi antitestjei pedig befolyásolják az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a herék és petefészkek, a hasnyálmirigy, azaz az endokrin hormonokat termelő szervek működését. Az endokrin rendszer kóros működése az immunrendszer csökkent aktivitásához vezet. A védelmi rendszer megbetegedése pedig azt eredményezi, hogy a szervezet saját szerveit, például a pajzsmirigyet idegen anyagnak érzékeli, és támadást indít ellenük. Ilyenkor beszélünk autoimmun gyulladásokról.
A kóros állapotok háttérében gyakorta a különböző okokból kialakult stressz húzódik meg. A lelki vagy testi túlterhelés előbb fokozza a mellékvese – egyik stressz-szervünk – működését, majd kimerülését eredményezi, ez pedig autoimmun betegségekhez vezethet.

0 Tovább

Pajzsmirigy-alulműködés | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy-alulműködés | Autoimmun Betegségek

A pajzsmirigy alulműködése előfordulhat veleszületetten, vagy kialakulhat az élet során. A veleszületett hypothyreosis 4000 újszülöttből egy esetében fordul elő, oka genetikai eltérés. Az ilyen csecsemőkön születéskor általában nem tapasztalható a betegségre utaló tünet, mert az anyai hormontermelés a terhesség alatt a gyermek számára is megfelelő szintet biztosít. A korai felismerés viszont fontos, mert a pajzsmirigy-hormonok lényegesek az idegrendszer fejlődése szempontjából, és maradandó idegrendszeri károsodás alakulhat ki a hormonpótlás késői megkezdése esetén (kreténizmus). Ezért az újszülötteket Magyarországon is szűrik a születés után a sarokból vett vérmintából. (Ilyenkor két másik anyagcsere-betegséget, a fenilketonúriát és a galaktozémiát is szűrik.)

0 Tovább

Egyedülálló terápia beteg gyerekeknek | Autoimmun Betegségek

Egyedülálló terápia beteg gyerekeknek | Autoimmun Betegségek

Biológiai terápia – ez az az újdonság, amelyet mostanában kezdtek el alkalmazni a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyermekreumatológiai osztályán.

Constantin Tamás osztályvezető főorvos szerint itthon elsőként vezették be a külföldön már ismert és eredményes terápiát a szisztémás krónikus, gyermekkori ízületi betegség kezelésére.

“A gyermekkori ízületi gyulladás sok kisgyermek életét keseríti és nehezíti meg” – mondja a főorvos. “Több fajtája van, közülük az egyik legveszélyesebb és legmakacsabb az az autoimmun típusú kór (JIA). Ennek a betegségnek kiváltó oka ismeretlen, feltételezések szerint az immunrendszer hibás működése játszik szerepet kialakulásában. Egy olyan fehérjefajta túlszaporodásáról van szó, amely szabályozó funkcióját nem látja el” – tette hozzá.

0 Tovább

Új felismerés: a koromtól - az autoimmun betegségig | Autoimmun Betegségek

Új felismerés: a koromtól - az autoimmun betegségig | Autoimmun Betegségek

Mint az egyetem honlapján írják (www.tcd.ie), tanulmányukat a Nanomedicine című tudományos folyóiratban ismertetik részletesen. Eredményeiknek jelentősége lehet a nanotechnológiai termékek és
anyagok gyártásában, használatában és végleges elhelyezésében is.

Ismert, hogy a közlekedésből származó koromszemcsék, a cigarettafüst és a por hosszabb időn át tartó belélegzése a tüdő krónikus gyulladásához vezethet, ahogyan a dohányzás és az autoimmun betegségek kialakulása között is kapcsolat áll fenn. Mostani tanulmányukban arra voltak kíváncsiak az ír és amerikai kutatók, hogy a nanotechnológiai termékek milyen hatással vannak az élő sejtekre, milyen egészségügyi kockázatot hordoz, ha az emberek ki vannak téve ezeknek.

0 Tovább

Pajzsmirigy - Szabályzó szerepben | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy - Szabályzó szerepben | Autoimmun Betegségek

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek