Cukorbeteg étrend | Autoimmun Betegségek

Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az étrendben szereplő élelmiszerek, élelmianyagok összessége megfelelő mennnyiségben tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat ( fehérje, zsír, szénhidrát, vitaminok, ásványi anyagok ). Sem többet, sem kevesebbet.

Röviden a tápanyagokról

Szénhidrátok: Energiát adó tápanyagok. 1 g szénhidrátból a szervezetben 4 kcal energia keletkezik. A táplálékban előforduló szénhidrátok főbb típusai:

Cukrok: Szőlőcukor (glukóz), mely a gyümölcsökben, mézben található, de a répacukor egyik alkotórésze is, gyümölcscukor (fruktóz), mely főként gyümölcsökben található, egyúttal a répacukor másik alkotóeleme, tejcukor (laktóz), mely szőlőcukrot is tartalmaz és a tejtermékekben fordul elő, végül a malátacukor (maltóz), mely kizárólag szőlőcukorra bomlik le és a sörben, valamint a malátakávéban fordul elő.

Összetett szénhidrátok:
Keményítő, mely teljes egészében szőlőcukorra bomlik le az emésztőrendszerben, és a búzalisztben (kenyérben, pékárukban, tésztafélékben), a burgonyában, rizsben, kukoricában, szójában, hüvelyesekben, kisebb mértékben a zöldségekben, salátákban található.

Az emberi szervezet számára nem emészthető szénhidrát a legtöbb növényi rost, mint a cellulóz (a korpában) vagy a pektin (a gyümölcsökben). Táplálkozásunk szegény növényi rostokban, ezért ezek bevitelének növelése feltétlenül kívánatos.

A növényi eredetű élelmiszerek több-kevesebb mennyiségben tartalmaznak szénhidrátot valamilyen formában. Az élelmiszerek, ételek vércukorszint-emelő hatása attól függ, hogy mennyi emészthető (hasznosuló) szénhidrát van bennük. Eszerint három csoportba oszthatjuk a szénhidráttartalmú élelmiszereket: kerülendők, mérve fogyasztandók, szabadon fogyasztandók.

Kerülni ajánlatos azokat, amelyek gyorsan és nagy mértekben emelik a vércukorszintet (szőlőcukor, répacukor, malátacukor, méz, minden cukrozott üditőital, cukorkák, bonbonok, keserű csokoládé, befőttek, dzsemek, a gyümölcsök közül a szőlő, illetve valamennyi aszalt gyümölcs).