Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Immunrendszer működése és zavarai | Autoimmun Betegségek

Immunrendszer működése és zavarai | Autoimmun Betegségek

A szervezet legfontosabb védőbástyája az immunrendszer. Ez a roppantul bonyolult és rendkívül komplex védekezőrendszer felelős a szervezetünkbe kerülő baktériumok és vírusok elleni küzdelemért, és a megfelelő védekezés kiépítésért.

Az immunrendszer működése nagyon komplex, bonyolult folyamat. Ahhoz, hogy ez létrejöjjön és zökkenőmentesen működhessen, számos szabályozó mechanizmusnak kell sikeresen beavatkoznia. Az immunrendszer bármely részén bekövetkező változás betegséget okozhat, így szervezetünk védelmi vonala akár ellenséggé is válhat.

0 Tovább

Pajzsmirigy-túlműködés és a táplálkozás | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy-túlműködés és a táplálkozás | Autoimmun Betegségek

A túlműködés tünetei
A pajzsmirigy túlműködésekor – vagy a pajzsmirigyhormonok túladagolásakor – a vérnyomás megemelkedik, a szívműködés és a pulzus gyorsul, a szervezet energia- és oxigénfelhasználása nő, a bőr nedvessé és nyirkossá válik, a reflexek és a gondolkodás élénkül. Jellemző a nyugtalanság, a kézremegés, valamint az érzelmi labilitás is. Az emésztőrendszer működésének fokozódása hasmenésben nyilvánulhat meg. A testsúly még fokozott étvágy mellett is csökken. Nőkben menstruációs zavarok jelentkeznek és a teljes ciklus felborulhat. Autoimmun folyamat esetén a pulzusszám és a mirigy nagyfokú duzzanata mellett a szemgolyó kidülledése is jellemző. Túlműködéskor a pajzsmirigy általában megnagyobbodik – ez a golyva, más néven strúma -, amely azonban nem feltétlen jelenti a mirigy túlműködését, mivel alulműködés esetén szintén megduzzadhat.

0 Tovább

Rheumatoid arthritis | Autoimmun Betegségek

Rheumatoid arthritis | Autoimmun Betegségek

A betegség tünetei:
A betegség kezdetén rossz közérzet, láz, testsúlycsökkenés lép fel. Az ízületek gyulladásos tünetei közül, melyek kezdődhetnek hirtelen, de lappangva is, legkorábban az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása, valamint az ízületi folyadék felszaporodása jelentkezik. Ezek akadályozzák az ízületi mozgást, az izmokban görcs jelentkezik, később az ízület behajlított állapota állandósul. Közben ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások keletkezhetnek. A betegség előrehaladtával fájdalmas kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség alakul ki az adott ízület torzulásával. A kórképet az orvos a jellemző tünetek alapján állítja fel. Ilyenek a reggel több, mint egy órán keresztül fennálló ízületi merevség, a legalább 3 ízületi terület érintettsége, a kis ízületek érintettsége, a mindkét oldalon azonos régió érintettsége, a bőrben megfigyelhető reumás csomók, vérből az ún. reuma faktor kimutathatósága és a röntgen vizsgálat során észlelhető elváltozások, melyekből 4 megléte igazolja a betegség fennállását.

0 Tovább

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

A szklerózis multiplex egy autoimmun hátterű betegség, ami során az immunrendszer az idegsejteket borító elemek ellen fordul, így okozva ingerületvezetési zavarokat, melyek ezután különféle tünetek során nyilvánulnak meg. A betegség kezelése sajnos nem megoldott, de a kutatók próbálkoznak egy másik szerrel, az anti- TNF- el. Ezt a szert más, szintén autoimmun betegeknél is használják, például a reumatoid izületi gyulladásnál, vagy a gyulladásos bélbetegségeknél. A vizsgálatok szerint azonban sajnos a szer inkább rontott a betegek állapotán, mint segített volna, áll a Nature-ben megjelent tanulmányban.

0 Tovább

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca | Autoimmun Betegségek

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca | Autoimmun Betegségek

Az belső-elválasztású mirigyek rendszere (vagyis az endokrin rendszer) és az immunrendszer egymással szoros kölcsönhatásban működik. Az endokrin rendszer által termelt szabályozó anyagok és hormonok hatnak az immunrendszer működésére, ez utóbbi antitestjei pedig befolyásolják az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a herék és petefészkek, a hasnyálmirigy, azaz az endokrin hormonokat termelő szervek működését. Az endokrin rendszer kóros működése az immunrendszer csökkent aktivitásához vezet. A védelmi rendszer megbetegedése pedig azt eredményezi, hogy a szervezet saját szerveit, például a pajzsmirigyet idegen anyagnak érzékeli, és támadást indít ellenük. Ilyenkor beszélünk autoimmun gyulladásokról.
A kóros állapotok háttérében gyakorta a különböző okokból kialakult stressz húzódik meg. A lelki vagy testi túlterhelés előbb fokozza a mellékvese – egyik stressz-szervünk – működését, majd kimerülését eredményezi, ez pedig autoimmun betegségekhez vezethet.

0 Tovább
«
123

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek