Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Addison-kór hormonbetegség | Autoimmun betegségek

Addison-kór hormonbetegség | Autoimmun betegségek

Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, amely súlyos esetben az anyagcsere összeomlásához, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez majd kómához és halálhoz vezethet.
Nevét a betegség első leírójáról, Dr. Thomas Addisonról (1795-1860), a londoni Guy’s Hospital orvosáról kapta, aki 1849 körül számolt be betegség tüneteiről, bár először a vérszegénység egy új formájának vélte. Az általa leírt, ma Addison-Biermer anaemia névre hallgató vérszegénység viszonylag gyakran fordul elő együtt az Addison-kórral.

0 Tovább

Aplasztikus anemia | Autoimmun Betegségek

Aplasztikus anemia | Autoimmun Betegségek

Aplasztikus vérszegénység – SAA

Előfordulás

Az aplasztikus vérszegénység bármelyik életkorban előfordulhat, gyermek- és felnőttkorban egyaránt. A betegség előfordulási gyakorisága: évente 2-5 új beteg egymillió lakosra számítva.

Rövid leírás
(másnéven: aplasztikus anemia, súlyos aplasztikus anemia, SAA, csontvelői elégtelenség)

A csontvelői, vérképzésben szereplő (hematopoietikus) őssejt betegsége, amely a vérben valamennyi alakos elem (vérlemezke, vörösvérsejt, fehérvérsejt) hiányával, elégtelen vérképzéssel és ún. pancytopeniával jár. A betegség súlyos formája kezelés nélkül az élettel összeegyeztethetetlen.

0 Tovább

Goodpasture szindróma | Autoimmun Betegségek

Goodpasture szindróma | Autoimmun Betegségek

A Goodpasture szindrómában szenvedő betegnél kezdetben az influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek: hőemelkedés vagy láz, orrfolyás, köhögés. Ritkábban hányinger és hányás is előfordulhat. A tüdő és a vese érintettségét az ijesztő vérköpés és véres vizelet jelzi. Ezek hívják fel az orvos figyelmét a Goodpasture szindróma lehetséges fennállására.
Attól függően, hogy a tüdőnek mekkora hányada érintett, nehézlégzés, szapora légvétel, illetve az oxigén hiány miatt cyanozis – a bőr kékes elszineződése – is előfordulhat. Az esetek egy részében a véres köpet nem jelentkezik, csak a vérvizsgálattal kimutatható vérszegénység hívja fel a figyelmet arra, hogy a szervezet valahol vért veszít.

0 Tovább

Basedow-kór – Pajzsmirigy túlműködése | Autoimmun Betegségek

Basedow-kór – Pajzsmirigy túlműködése | Autoimmun Betegségek

Basedow-kór – Pajzsmirigy túlműködése

Orvosi név:

Hyperthyreosis (Basedow-Graves-betegség)

BNO kód:
3655

A betegség lényege:

A betegség lényege a pajzsmirigy túlműködése, a vérből a pajzsmirigy hormonok emelkedett szintjét lehet kimutatni. A Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködéssel járó megbetegedések közül a leggyakoribb. A pajzsmirigy megnagyobbodásával jár, amit gyakran kísér a szem előredülledése. A betegség általában 20-40 éves kor között kezdődik, előfordulása nőkben nyolcszor gyakoribb, mint férfiakban.

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek