Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A sós étrend Nem csak a vérnyomást növeli | Autoimmun Betegségek

A sós étrend Nem csak a vérnyomást növeli | Autoimmun Betegségek

A magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztása nemcsak a vérnyomásunkat növelik, hanem a legújabb kutatások szerint az autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti.

A három friss kutatásból az derül ki, hogy a só az első számú gyanúsított számos autoimmun betegség, köztük a szklerózis multiplex, a reumatoid arthritisz és az ankilotizáló spondilitisz ( Bechterew-kór ) kialakulásában. A kutatók azt is elmondták, hogy az autoimmun betegségek, különösen a szklerózis multiplex és az 1-es típusú diabétesz előfordulásának jelentős növekedése arra utal, hogy környezeti tényezők, nem pedig a genetika állhat a háttérben.

0 Tovább

Addison-kór hormonbetegség | Autoimmun betegségek

Addison-kór hormonbetegség | Autoimmun betegségek

Az Addison-kór lényege a mellékvesekéreg működésének idült elégtelensége, amely súlyos esetben az anyagcsere összeomlásához, kiszáradáshoz, keringési elégtelenséghez majd kómához és halálhoz vezethet.
Nevét a betegség első leírójáról, Dr. Thomas Addisonról (1795-1860), a londoni Guy’s Hospital orvosáról kapta, aki 1849 körül számolt be betegség tüneteiről, bár először a vérszegénység egy új formájának vélte. Az általa leírt, ma Addison-Biermer anaemia névre hallgató vérszegénység viszonylag gyakran fordul elő együtt az Addison-kórral.

0 Tovább

Guillain-Barre szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

Guillain-Barre szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A Guillain-Barre szindróma tünetei

A betegség klasszikus formájában jellegzetes a kéz ill. láb ujjaiban kezdődő, majd fokozatosan a test felé terjedő zsibbadás, hangyamászásérzés, bizonytalan fájdalmak jelentkezése, ezt követően az érintett területen izomgyengeség, bénulás jelentkezik, amit néhány hét múlva az érintett izmok fogyása követ. A bénulás a hasizmok gyengesége miatt székrekedéshez, a bordaközi izmok és a rekesz gyengesége miatt légzészavarhoz vezethet.
A betegség nem kíméli a zsigeri működések szabályozásáért felelős vegetatív idegeket sem, ez nemritkán szívritmuszavarokhoz, a vérnyomás hirtelen változásaihoz vezet.
Ismert az arc- illetve a garatizmokat érintő forma is. Ebben az esetben arcidegbénulással, nyelészavarral, nyakizom gyengeséggel kezdődik a betegség.

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek