Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A H1N1-vakcinával kapcsolatban lehet egy ritka idegrendszeri zavar | Autoimmun Betegségek

A H1N1-vakcinával kapcsolatban lehet egy ritka idegrendszeri zavar | Autoimmun Betegségek

Philippe De Wals kutatásvezető, a Laval Egyetem munkatársa és
csoportja most közzétett elemzésükhöz 4,4 millió helyi lakost
követett nyomon Québecben, akik a 2009-es járvány idején H1N1-vírus
elleni védőoltást kaptak. A vakcinálást követő hat hónapon belül 25
embernél fejlődött ki GBS. Ugyanezen idő alatt a tartományban 58
olyan embernél is kifejlődött GBS, akik nem kaptak H1N1 elleni
vakcinát.

Az összehasonlító számítások szerint a vakcina alkalmazása során
1 millió adagonként kettővel több GBS-eset jelenik meg. De Wals
ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az immunizálás előnye meghaladja
kockázatát – idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál
(http://news.yahoo.com/swine-flu-vaccine-may-linked-rare-nerve-disord
er-200440063.html).

0 Tovább

Bechterew-kóros voltam. Meggyógyultam! | Autoimmun Betegségek

Bechterew-kóros voltam. Meggyógyultam! | Autoimmun Betegségek

A Bechterew-kórra nincs gyógymód, egyedüli kezelés a fájdalomcsillapítás és a gyulladásgátló tabletták szedése – állítja az orvostudomány. Lehet lassítani a rosszabbodást, enyhíteni a tüneteket, a hivatalos orvoslás azonban tehetetlen. A Bechterew-kór idült, előrehaladó, a gerinc elmerevedését és az izületek pusztulását okozó betegség, amely később érinti a belső szerveket is, így az aortabillentyűt és a veséket is. Összenő a gerinc és a bordák, a szegycsont és a bordák, a gerinccsigolyák. A betegség átterjed a csípőre, vállakra, a térdre, a szivárványhártyára – ez látáskárosodással jár –, majd amikor a baj annyira elhatalmasodott, sebészeti úton eltávolítják a gyulladt szöveteket, és protézisek beültetésével javítják az elveszített mozgást. A vese érintettsége miatt ott az amyloidosis (lerakódás a vesékben, fehérjevizelés hívhatja fel rá a figyelmet, és igen gyakran nephrosis szindróma alakul ki) veszélye.

0 Tovább

A Sjögren-szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A Sjögren-szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A betegség elindítója egy autoimmun folyamat, mely során autoantitestek termelődnek a könny- és nyálmirigyek ellen, így folyamatos gyulladást tartanak fenn bennük. A gyulladás következtében a mirigyeket alkotó sejtek fokozatosan pusztulnak, feladatukat nem képesek ellátni többé, és megjelennek a betegségre jellemző tünetek.
   A Sjögren-szindróma kialakulására jellemző az, hogy a különböző tünetek nem egyszerre jelennek meg, hanem több hónap, vagy év alatt egymás után tűnnek föl, ezzel megnehezítve a biztos diagnózis felállítását.

A késői diagnózisért felelőssé tehető még az a tény, hogy szájszárazságot sok egyéb tényező – cukorbetegség, dohányzás, csökkent folyadékbevitel, bizonyos gyógyszerek – is okozhat, ezért az immunológiában nem járatos orvos gyakran fel sem veti ennek a betegségnek a gyanúját, hanem egyéb okot keres a háttérben. A szemszárazság pedig olyan gyakori, és oly sok más oka is lehet, hogy kísérőtünetek nélkül a szemész sem mindig gondol rá.

0 Tovább

Antifoszfolipid szindróma - Hughes-szindróma | Autoimmun Betegségek

Antifoszfolipid szindróma - Hughes-szindróma | Autoimmun Betegségek

APS – APLS – Sticky vér

Antifoszfolipid szindróma, néven is ismert antifoszfolipid antitest szindróma, APS, APLS, Hughes-szindróma, vagy a Sticky vér egy immunbetegség, ahol olyan rendellenes antitestek kapcsolódnak kóros vérrögképződés a vénákban és artériákban belül – különösen a lábakban, valamint a problémák a terhesség, mint például a visszatérő vetélés és a koraszülés. A rendellenes antitestek támadás zsírok, amelyek tartalmazzák a foszfor (Foszfolipidek). MinteN 1/3 betegeknél antifoszfolipid szindróma szívbillentyű rendellenességek.

0 Tovább

Goodpasture szindróma | Autoimmun Betegségek

Goodpasture szindróma | Autoimmun Betegségek

A Goodpasture szindrómában szenvedő betegnél kezdetben az influenzára emlékeztető tünetek jelentkeznek: hőemelkedés vagy láz, orrfolyás, köhögés. Ritkábban hányinger és hányás is előfordulhat. A tüdő és a vese érintettségét az ijesztő vérköpés és véres vizelet jelzi. Ezek hívják fel az orvos figyelmét a Goodpasture szindróma lehetséges fennállására.
Attól függően, hogy a tüdőnek mekkora hányada érintett, nehézlégzés, szapora légvétel, illetve az oxigén hiány miatt cyanozis – a bőr kékes elszineződése – is előfordulhat. Az esetek egy részében a véres köpet nem jelentkezik, csak a vérvizsgálattal kimutatható vérszegénység hívja fel a figyelmet arra, hogy a szervezet valahol vért veszít.

0 Tovább
«
12

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek