Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rheumatoid arthritis | Autoimmun Betegségek

Rheumatoid arthritis | Autoimmun Betegségek

A betegség tünetei:
A betegség kezdetén rossz közérzet, láz, testsúlycsökkenés lép fel. Az ízületek gyulladásos tünetei közül, melyek kezdődhetnek hirtelen, de lappangva is, legkorábban az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása, valamint az ízületi folyadék felszaporodása jelentkezik. Ezek akadályozzák az ízületi mozgást, az izmokban görcs jelentkezik, később az ízület behajlított állapota állandósul. Közben ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások keletkezhetnek. A betegség előrehaladtával fájdalmas kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség alakul ki az adott ízület torzulásával. A kórképet az orvos a jellemző tünetek alapján állítja fel. Ilyenek a reggel több, mint egy órán keresztül fennálló ízületi merevség, a legalább 3 ízületi terület érintettsége, a kis ízületek érintettsége, a mindkét oldalon azonos régió érintettsége, a bőrben megfigyelhető reumás csomók, vérből az ún. reuma faktor kimutathatósága és a röntgen vizsgálat során észlelhető elváltozások, melyekből 4 megléte igazolja a betegség fennállását.

0 Tovább

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

A szklerózis multiplex egy autoimmun hátterű betegség, ami során az immunrendszer az idegsejteket borító elemek ellen fordul, így okozva ingerületvezetési zavarokat, melyek ezután különféle tünetek során nyilvánulnak meg. A betegség kezelése sajnos nem megoldott, de a kutatók próbálkoznak egy másik szerrel, az anti- TNF- el. Ezt a szert más, szintén autoimmun betegeknél is használják, például a reumatoid izületi gyulladásnál, vagy a gyulladásos bélbetegségeknél. A vizsgálatok szerint azonban sajnos a szer inkább rontott a betegek állapotán, mint segített volna, áll a Nature-ben megjelent tanulmányban.

0 Tovább

Egyedülálló terápia beteg gyerekeknek | Autoimmun Betegségek

Egyedülálló terápia beteg gyerekeknek | Autoimmun Betegségek

Biológiai terápia – ez az az újdonság, amelyet mostanában kezdtek el alkalmazni a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyermekreumatológiai osztályán.

Constantin Tamás osztályvezető főorvos szerint itthon elsőként vezették be a külföldön már ismert és eredményes terápiát a szisztémás krónikus, gyermekkori ízületi betegség kezelésére.

“A gyermekkori ízületi gyulladás sok kisgyermek életét keseríti és nehezíti meg” – mondja a főorvos. “Több fajtája van, közülük az egyik legveszélyesebb és legmakacsabb az az autoimmun típusú kór (JIA). Ennek a betegségnek kiváltó oka ismeretlen, feltételezések szerint az immunrendszer hibás működése játszik szerepet kialakulásában. Egy olyan fehérjefajta túlszaporodásáról van szó, amely szabályozó funkcióját nem látja el” – tette hozzá.

0 Tovább

Az ember legjobb barátja lehet a genetikai kutatások tárgya | Autoimmun Betegségek

Az ember legjobb barátja lehet a genetikai kutatások tárgya | Autoimmun Betegségek

Egyes kutyafajták szolgáltathatják emberi betegségek megoldását – olvasható a New England Journal of Medicine legutóbbi számában.

„Mivel a kutyák genetikai állománya igen hasonló az emberekéhez, az állatok tanulmányozása hozzásegíthet emberi betegségek gyógyításához. A kutatókat leginkább a kutyák fajtarendszere érdekelheti, ami mesterséges szelekció eredménye, ugyanis azt egymástól igen különböző típusú élőlények – gondoljunk csak a németjuhászra, vagy a csivavára – adják. Mivel a fajták nemesítésekor a rokonegyedek pároztatása történik, ezért nagyobb jelentőséget kapnak az egyébként lappangóan öröklődő génhibák. A lappangóan öröklődő génhibák csak akkor okoznak betegséget, ha az utód mindkét szülőtől a hibás génváltozatot örökli. A fajtanemesítés miatt tehát az ilyen betegségek gyakoribbak a fajtiszta kutyákban, ami segíthet emberekre is adaptálható megállapítások felállításában.

0 Tovább

Bechterew-kóros voltam. Meggyógyultam! | Autoimmun Betegségek

Bechterew-kóros voltam. Meggyógyultam! | Autoimmun Betegségek

A Bechterew-kórra nincs gyógymód, egyedüli kezelés a fájdalomcsillapítás és a gyulladásgátló tabletták szedése – állítja az orvostudomány. Lehet lassítani a rosszabbodást, enyhíteni a tüneteket, a hivatalos orvoslás azonban tehetetlen. A Bechterew-kór idült, előrehaladó, a gerinc elmerevedését és az izületek pusztulását okozó betegség, amely később érinti a belső szerveket is, így az aortabillentyűt és a veséket is. Összenő a gerinc és a bordák, a szegycsont és a bordák, a gerinccsigolyák. A betegség átterjed a csípőre, vállakra, a térdre, a szivárványhártyára – ez látáskárosodással jár –, majd amikor a baj annyira elhatalmasodott, sebészeti úton eltávolítják a gyulladt szöveteket, és protézisek beültetésével javítják az elveszített mozgást. A vese érintettsége miatt ott az amyloidosis (lerakódás a vesékben, fehérjevizelés hívhatja fel rá a figyelmet, és igen gyakran nephrosis szindróma alakul ki) veszélye.

0 Tovább
«
12

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek