Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pajzsmirigy-túlműködés és a táplálkozás | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy-túlműködés és a táplálkozás | Autoimmun Betegségek

A túlműködés tünetei
A pajzsmirigy túlműködésekor – vagy a pajzsmirigyhormonok túladagolásakor – a vérnyomás megemelkedik, a szívműködés és a pulzus gyorsul, a szervezet energia- és oxigénfelhasználása nő, a bőr nedvessé és nyirkossá válik, a reflexek és a gondolkodás élénkül. Jellemző a nyugtalanság, a kézremegés, valamint az érzelmi labilitás is. Az emésztőrendszer működésének fokozódása hasmenésben nyilvánulhat meg. A testsúly még fokozott étvágy mellett is csökken. Nőkben menstruációs zavarok jelentkeznek és a teljes ciklus felborulhat. Autoimmun folyamat esetén a pulzusszám és a mirigy nagyfokú duzzanata mellett a szemgolyó kidülledése is jellemző. Túlműködéskor a pajzsmirigy általában megnagyobbodik – ez a golyva, más néven strúma -, amely azonban nem feltétlen jelenti a mirigy túlműködését, mivel alulműködés esetén szintén megduzzadhat.

0 Tovább

Rheumatoid arthritis | Autoimmun Betegségek

Rheumatoid arthritis | Autoimmun Betegségek

A betegség tünetei:
A betegség kezdetén rossz közérzet, láz, testsúlycsökkenés lép fel. Az ízületek gyulladásos tünetei közül, melyek kezdődhetnek hirtelen, de lappangva is, legkorábban az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása, valamint az ízületi folyadék felszaporodása jelentkezik. Ezek akadályozzák az ízületi mozgást, az izmokban görcs jelentkezik, később az ízület behajlított állapota állandósul. Közben ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások keletkezhetnek. A betegség előrehaladtával fájdalmas kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség alakul ki az adott ízület torzulásával. A kórképet az orvos a jellemző tünetek alapján állítja fel. Ilyenek a reggel több, mint egy órán keresztül fennálló ízületi merevség, a legalább 3 ízületi terület érintettsége, a kis ízületek érintettsége, a mindkét oldalon azonos régió érintettsége, a bőrben megfigyelhető reumás csomók, vérből az ún. reuma faktor kimutathatósága és a röntgen vizsgálat során észlelhető elváltozások, melyekből 4 megléte igazolja a betegség fennállását.

0 Tovább

A sós étrend Nem csak a vérnyomást növeli | Autoimmun Betegségek

A sós étrend Nem csak a vérnyomást növeli | Autoimmun Betegségek

A magas sótartalmú élelmiszerek fogyasztása nemcsak a vérnyomásunkat növelik, hanem a legújabb kutatások szerint az autoimmun betegségek kialakulását is elősegítheti.

A három friss kutatásból az derül ki, hogy a só az első számú gyanúsított számos autoimmun betegség, köztük a szklerózis multiplex, a reumatoid arthritisz és az ankilotizáló spondilitisz ( Bechterew-kór ) kialakulásában. A kutatók azt is elmondták, hogy az autoimmun betegségek, különösen a szklerózis multiplex és az 1-es típusú diabétesz előfordulásának jelentős növekedése arra utal, hogy környezeti tényezők, nem pedig a genetika állhat a háttérben.

0 Tovább

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

A szklerózis multiplex egy autoimmun hátterű betegség, ami során az immunrendszer az idegsejteket borító elemek ellen fordul, így okozva ingerületvezetési zavarokat, melyek ezután különféle tünetek során nyilvánulnak meg. A betegség kezelése sajnos nem megoldott, de a kutatók próbálkoznak egy másik szerrel, az anti- TNF- el. Ezt a szert más, szintén autoimmun betegeknél is használják, például a reumatoid izületi gyulladásnál, vagy a gyulladásos bélbetegségeknél. A vizsgálatok szerint azonban sajnos a szer inkább rontott a betegek állapotán, mint segített volna, áll a Nature-ben megjelent tanulmányban.

0 Tovább

Jó hatással lehet a szelén az autoimmun pajzsmirigybetegségekre

Jó hatással lehet a szelén az autoimmun pajzsmirigybetegségekre

A pajzsmirigyben mind a hormonok termelésében, mind lebontásukban szeléntartalmú enzimek vesznek részt. A dejodináz enzim működéséhez hidrogén-peroxidra van szükség, ez azonban szabadgyökként rendkívül veszélyes, ezért a szeléntartalmú fehérjék (szelenoproteinek) védik a sejtek integritását. Korábbi kutatások Magyarországon is kimutatták, hogy az alacsony szelénszint kapcsolatban áll a számos embert érintő pajzsmirigybetegségekkel. Az autoimmun pajzsmirigy-gyulladás kialakulásában immunogenetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak. A betegség során a szervezet antitesteket (úgynevezett autoantitesteket, vagyis saját fehérjéi elleni antitesteket) termel a pajzsmirigy egyik enzime, a tiroid-peroxidáz (TPO) és a pajzsmirigyhormonokat megkötő tireoglobulin (TG) ellen, ezt a folyamatot eddig nem sikerült hatékonyan gátolni.

0 Tovább
«
12345

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek