Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

Génhiba nehezíti a szklerózis multiplex kezelését | Autoimmun Betegségek

A szklerózis multiplex egy autoimmun hátterű betegség, ami során az immunrendszer az idegsejteket borító elemek ellen fordul, így okozva ingerületvezetési zavarokat, melyek ezután különféle tünetek során nyilvánulnak meg. A betegség kezelése sajnos nem megoldott, de a kutatók próbálkoznak egy másik szerrel, az anti- TNF- el. Ezt a szert más, szintén autoimmun betegeknél is használják, például a reumatoid izületi gyulladásnál, vagy a gyulladásos bélbetegségeknél. A vizsgálatok szerint azonban sajnos a szer inkább rontott a betegek állapotán, mint segített volna, áll a Nature-ben megjelent tanulmányban.

0 Tovább

Génhiba miatt nem hat szklerózis multiplex (SM) esetében egy ígéretesnek tartott szer | Autoimmun Betegségek

Génhiba miatt nem hat szklerózis multiplex (SM) esetében egy ígéretesnek tartott szer | Autoimmun Betegségek

Egy szklerózis multiplexhez (SM) köthető génváltozat okozza, hogy az egykor ígéretesnek tartott tumornekrózisfaktor-ellenes szer más autoimmun betegségekkel szemben nem hat az SM-nél – állapították meg az Oxfordi Egyetem kutatói. A Nature című tudományos magazinban közzétett tanulmány szerint a TNF-gátlók alkalmazása még ront is a szklerózis multipexes
páciensek állapotán.

0 Tovább

Autoimmun haemolyticus anemia | Autoimmun Betegségek

Autoimmun haemolyticus anemia | Autoimmun Betegségek

A gyulladásos bélbetegségek extraintestinalis manifesztációi

A gyulladásos bélbetegségek szisztémás kórképek; a klinikum előterében általában a béltünetek állnak, de a lefolyás során számos intestinalis és extraintestinalis szövődmény fellépésével kell számolni. A szisztémás manifesztációk további jelentős morbiditást jelenthetnek, és kedvezőtlen hatásúak az életminőségre. A szisztémás tünetek egy része valószínűleg a közös patomechanizmussal függ össze; egyes tünetek a bélbetegség következtében kialakult táplálkozási hiány, anyagcsere- és endokrin zavar következményei, más tünetek a lokális gyulladás környezetében kialakuló ártalmakkal, valamint a kezelés mellékhatásaival hozhatók kapcsolatba. A patomechanizmusban elsősorban genetikai és immunológiai tényezők szerepét támasztják alá az ismert adatok. Komolyabb extraintestinalis tünet a betegek mintegy 20-25%-ánál alakul ki, Crohn-betegségben gyakrabban, mint colitis ulcerosában. A legfontosabb szisztémás megjelenési formák: perifériás és axialis arthritis, osteoporosis, uveitis, erythema nodosum, pyoderma gangraenosum, primer szklerotizáló cholangitis, nem alkoholos steatohepatitis, anaemia, thromboembolia, vesekő, húgyúti szövődmény. Az eredményes diagnosztikához és kezeléshez az érintett társszakmák bevonása szükséges. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek gondozása során figyelni kell az extraintestinalis manifesztációkra is.

gyulladásos bélbetegségek, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, extraintestinalis manifesztációk

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek