Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca | Autoimmun Betegségek

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca | Autoimmun Betegségek

Az belső-elválasztású mirigyek rendszere (vagyis az endokrin rendszer) és az immunrendszer egymással szoros kölcsönhatásban működik. Az endokrin rendszer által termelt szabályozó anyagok és hormonok hatnak az immunrendszer működésére, ez utóbbi antitestjei pedig befolyásolják az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a herék és petefészkek, a hasnyálmirigy, azaz az endokrin hormonokat termelő szervek működését. Az endokrin rendszer kóros működése az immunrendszer csökkent aktivitásához vezet. A védelmi rendszer megbetegedése pedig azt eredményezi, hogy a szervezet saját szerveit, például a pajzsmirigyet idegen anyagnak érzékeli, és támadást indít ellenük. Ilyenkor beszélünk autoimmun gyulladásokról.
A kóros állapotok háttérében gyakorta a különböző okokból kialakult stressz húzódik meg. A lelki vagy testi túlterhelés előbb fokozza a mellékvese – egyik stressz-szervünk – működését, majd kimerülését eredményezi, ez pedig autoimmun betegségekhez vezethet.

0 Tovább

Gyógyító szerv a hasban | Autoimmun Betegségek

Gyógyító szerv a hasban | Autoimmun Betegségek

A Loyola Egyetem Orvostudományi Karának kutatói kimutatták, hogy az említett omentum fontos szerepet játszik az immunrendszer szabályozásában.

‘Most már bizonyítékaink vannak arra, hogy az omentum nem csupán egy hasi zsírtömeg” – mondta Makio Iwashima immunológus, a kutatás egyik vezetője.

A Robert Love vezette kutatásban azt vizsgálták, hogy az egerek omentumának sejtjei milyen hatást gyakorolnak az egérből származó T-limfocitákra, amelyek fertőzés esetén védelmet nyújtanak. Normális esetben ezek a T-sejtek szaporodni kezdenek, amikor valamilyen fertőző anyaggal, például egy antitesttel találkoznak.

0 Tovább

Autoimmun betegségeket okoznak a Védőoltások - PLoS Tanulmány | Autoimmun Betegségek

Autoimmun betegségeket okoznak a Védőoltások - PLoS Tanulmány | Autoimmun Betegségek

Az autoimmun betegségeket modern pestisnek lehet nevezni, elmondhatatlan szenvedést és a korai, fájdalmas halált okoznak. Ez a tanulmány egyértelműen dokumentumentálja azt, hogy ennek elsődleges oka a védőoltásokból eredhet.

A modern élet egyik negativ hatása az, hogy az emberek tömegesen szenvednek krónikus autoimmun betegségektől. Most, a PLoS One-ban közzétett tanulmány bemutatja, hogy a védőoltások okozhatják a pestisként terjedő autoimmun betegségeket.

0 Tovább

A Sjögren-szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A Sjögren-szindróma és tünetei | Autoimmun Betegségek

A betegség elindítója egy autoimmun folyamat, mely során autoantitestek termelődnek a könny- és nyálmirigyek ellen, így folyamatos gyulladást tartanak fenn bennük. A gyulladás következtében a mirigyeket alkotó sejtek fokozatosan pusztulnak, feladatukat nem képesek ellátni többé, és megjelennek a betegségre jellemző tünetek.
   A Sjögren-szindróma kialakulására jellemző az, hogy a különböző tünetek nem egyszerre jelennek meg, hanem több hónap, vagy év alatt egymás után tűnnek föl, ezzel megnehezítve a biztos diagnózis felállítását.

A késői diagnózisért felelőssé tehető még az a tény, hogy szájszárazságot sok egyéb tényező – cukorbetegség, dohányzás, csökkent folyadékbevitel, bizonyos gyógyszerek – is okozhat, ezért az immunológiában nem járatos orvos gyakran fel sem veti ennek a betegségnek a gyanúját, hanem egyéb okot keres a háttérben. A szemszárazság pedig olyan gyakori, és oly sok más oka is lehet, hogy kísérőtünetek nélkül a szemész sem mindig gondol rá.

0 Tovább

Antifoszfolipid szindróma - Hughes-szindróma | Autoimmun Betegségek

Antifoszfolipid szindróma - Hughes-szindróma | Autoimmun Betegségek

APS – APLS – Sticky vér

Antifoszfolipid szindróma, néven is ismert antifoszfolipid antitest szindróma, APS, APLS, Hughes-szindróma, vagy a Sticky vér egy immunbetegség, ahol olyan rendellenes antitestek kapcsolódnak kóros vérrögképződés a vénákban és artériákban belül – különösen a lábakban, valamint a problémák a terhesség, mint például a visszatérő vetélés és a koraszülés. A rendellenes antitestek támadás zsírok, amelyek tartalmazzák a foszfor (Foszfolipidek). MinteN 1/3 betegeknél antifoszfolipid szindróma szívbillentyű rendellenességek.

0 Tovább
«
12

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek