Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pajzsmirigy-túlműködés és a táplálkozás | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy-túlműködés és a táplálkozás | Autoimmun Betegségek

A túlműködés tünetei
A pajzsmirigy túlműködésekor – vagy a pajzsmirigyhormonok túladagolásakor – a vérnyomás megemelkedik, a szívműködés és a pulzus gyorsul, a szervezet energia- és oxigénfelhasználása nő, a bőr nedvessé és nyirkossá válik, a reflexek és a gondolkodás élénkül. Jellemző a nyugtalanság, a kézremegés, valamint az érzelmi labilitás is. Az emésztőrendszer működésének fokozódása hasmenésben nyilvánulhat meg. A testsúly még fokozott étvágy mellett is csökken. Nőkben menstruációs zavarok jelentkeznek és a teljes ciklus felborulhat. Autoimmun folyamat esetén a pulzusszám és a mirigy nagyfokú duzzanata mellett a szemgolyó kidülledése is jellemző. Túlműködéskor a pajzsmirigy általában megnagyobbodik – ez a golyva, más néven strúma -, amely azonban nem feltétlen jelenti a mirigy túlműködését, mivel alulműködés esetén szintén megduzzadhat.

0 Tovább

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca | Autoimmun Betegségek

A pajzsmirigy rendellenesség ezer arca | Autoimmun Betegségek

Az belső-elválasztású mirigyek rendszere (vagyis az endokrin rendszer) és az immunrendszer egymással szoros kölcsönhatásban működik. Az endokrin rendszer által termelt szabályozó anyagok és hormonok hatnak az immunrendszer működésére, ez utóbbi antitestjei pedig befolyásolják az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a herék és petefészkek, a hasnyálmirigy, azaz az endokrin hormonokat termelő szervek működését. Az endokrin rendszer kóros működése az immunrendszer csökkent aktivitásához vezet. A védelmi rendszer megbetegedése pedig azt eredményezi, hogy a szervezet saját szerveit, például a pajzsmirigyet idegen anyagnak érzékeli, és támadást indít ellenük. Ilyenkor beszélünk autoimmun gyulladásokról.
A kóros állapotok háttérében gyakorta a különböző okokból kialakult stressz húzódik meg. A lelki vagy testi túlterhelés előbb fokozza a mellékvese – egyik stressz-szervünk – működését, majd kimerülését eredményezi, ez pedig autoimmun betegségekhez vezethet.

0 Tovább

Pajzsmirigy - Szabályzó szerepben | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy - Szabályzó szerepben | Autoimmun Betegségek

0 Tovább

Pajzsmirigy Alulműködés-Túlműködés | Autoimmun Betegségek

Pajzsmirigy Alulműködés-Túlműködés | Autoimmun Betegségek

Amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont. Az orvosok ezt az betegséget hypothyreosisnak nevezik. Régen azt gondoltuk, ezt az állapotot a jód hiánya okozza leginkább, és bár kétségtelen, hogy a jód hiánya a pajzsmirigy elégtelen működéséhez vezethet, de a leggyakoribb ok egy lassan, alattomos módon kialakuló pajzsmirigygyulladás, a Hashimoto thyreoiditis.

Ha a betegnek szerencséje van, egy éven belül remisszióba kerülhet, azaz a mirigy regenerálódhat, a hormonhiány megszűnhet. Az esetek egy másik részében a mirigy fokozatosan és visszavonhatatlanul elpusztul.

A hormonpótlás kötelező, mert a pajzsmirigy által termelt hormonok tartós hiánya az élettel nem összeegyeztethető állapotot eredményezhet. A ritka, kezeletlen esetekben kialakuló mixödémás kóma halálozása még ma is 50%!

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek