Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Új felismerés: a koromtól - az autoimmun betegségig | Autoimmun Betegségek

Új felismerés: a koromtól - az autoimmun betegségig | Autoimmun Betegségek

Mint az egyetem honlapján írják (www.tcd.ie), tanulmányukat a Nanomedicine című tudományos folyóiratban ismertetik részletesen. Eredményeiknek jelentősége lehet a nanotechnológiai termékek és
anyagok gyártásában, használatában és végleges elhelyezésében is.

Ismert, hogy a közlekedésből származó koromszemcsék, a cigarettafüst és a por hosszabb időn át tartó belélegzése a tüdő krónikus gyulladásához vezethet, ahogyan a dohányzás és az autoimmun betegségek kialakulása között is kapcsolat áll fenn. Mostani tanulmányukban arra voltak kíváncsiak az ír és amerikai kutatók, hogy a nanotechnológiai termékek milyen hatással vannak az élő sejtekre, milyen egészségügyi kockázatot hordoz, ha az emberek ki vannak téve ezeknek.

0 Tovább

Sertésélősködő gyógyíthatja az autoimmun betegségeket | Autoimmun Betegségek

Sertésélősködő gyógyíthatja az autoimmun betegségeket | Autoimmun Betegségek

Egy élősködő lehet a megoldás a gyógyíthatatlan betegségekre!

A krónikus és az életminőséget erőteljesen rontó reumás ízületi gyulladásban ( reumatoid artritiszben ) vagy Crohn-betegségben szenvedők vajon lenyelnék-e egy sertésparazita petéit gyógyulásuk reményében? A Coronado Biosciences Inc. kutatói szerint igen.
A burlingtoni cég reményei szerint egy olyan szert fejleszt ki éppen, ami újdonságot jelenthetne az autoimmun betegségek kezelése terén. A gyógyszer minden egyes adagjában parazita-peték ezrei találhatók, melyet sertésürülékből gyűjtöttek be, majd sós oldattá alakították, mely egyszerűen lenyelhető. A pete a sertésben ostorféreggé fejlődik, anélkül, hogy károsítaná a gazdaszervezetet. Az emberben alig két hétig marad csak életképes, viszont ennyi idő alatt is képes átalakítani az immunrendszert, és megelőzni, hogy a szervezet a saját szöveteit támadja meg. “Nem csak gyógyszer válhat belőle, de betekintést is engedhet a betegségek hátterébe” – mondta el dr. Joel Weinstock, a bostoni Tufts Kórház gasztroenterológiai-hepatológiai osztályának vezetője.

0 Tovább

Új eredmények az autoimmun betegségek megelőzésében | Autoimmun Betegségek

Új eredmények az autoimmun betegségek megelőzésében | Autoimmun Betegségek

A több mint tíz éve alakult munkacsoport jelenleg a DE kutatóegyetemi pályázatának keretében végzi azt a munkát, amellyel a rendellenes – kórokozóval fertőzött vagy rákos – sejteket kiszűrő T-sejteket vizsgálják – közölte az intézmény szerdán közleményben az MTI-vel.
Az immunrendszer rendeltetésszerű működésébe gyakran csúszhat hiba: előfordulhat, hogy a T-sejtek „túlműködnek”, azaz a szervezet saját, jól működő sejtjeit is megtámadják. Ilyenkor alakulnak ki az úgynevezett autoimmun betegségek – ismertette Panyi György tanszékvezető.

0 Tovább

Autoimmun haemolyticus anemia | Autoimmun Betegségek

Autoimmun haemolyticus anemia | Autoimmun Betegségek

A gyulladásos bélbetegségek extraintestinalis manifesztációi

A gyulladásos bélbetegségek szisztémás kórképek; a klinikum előterében általában a béltünetek állnak, de a lefolyás során számos intestinalis és extraintestinalis szövődmény fellépésével kell számolni. A szisztémás manifesztációk további jelentős morbiditást jelenthetnek, és kedvezőtlen hatásúak az életminőségre. A szisztémás tünetek egy része valószínűleg a közös patomechanizmussal függ össze; egyes tünetek a bélbetegség következtében kialakult táplálkozási hiány, anyagcsere- és endokrin zavar következményei, más tünetek a lokális gyulladás környezetében kialakuló ártalmakkal, valamint a kezelés mellékhatásaival hozhatók kapcsolatba. A patomechanizmusban elsősorban genetikai és immunológiai tényezők szerepét támasztják alá az ismert adatok. Komolyabb extraintestinalis tünet a betegek mintegy 20-25%-ánál alakul ki, Crohn-betegségben gyakrabban, mint colitis ulcerosában. A legfontosabb szisztémás megjelenési formák: perifériás és axialis arthritis, osteoporosis, uveitis, erythema nodosum, pyoderma gangraenosum, primer szklerotizáló cholangitis, nem alkoholos steatohepatitis, anaemia, thromboembolia, vesekő, húgyúti szövődmény. Az eredményes diagnosztikához és kezeléshez az érintett társszakmák bevonása szükséges. A gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegek gondozása során figyelni kell az extraintestinalis manifesztációkra is.

gyulladásos bélbetegségek, colitis ulcerosa, Crohn-betegség, extraintestinalis manifesztációk

0 Tovább

Mit kell tudni az autoimmun betegségekről? | Autoimmun Betegségek

Mit kell tudni az autoimmun betegségekről? | Autoimmun Betegségek

Az autoimmun betegségek nem gyakoriak, de összességük a lakosság jelentős részét érinti. Tekintettel arra, hogy több szervet, szervrendszert érinthetnek, azokban formai és működési károsodást okoznak, a betegek nagy részében munkaképesség csökkenéshez, a társadalomból való elszigeteltséghez, kizáráshoz vezetnek. Ezért az autoimmun betegségek korai felismerése és megfelelő kezelése, gondozása jelentős népegészségügyi feladat.

Ezek a betegségek befolyásolják a terhességek kimenetelét, a kezelésükben alkalmazott néhány gyógyszer a termékenységet.

Az autoimmun betegségek iránti fogékonyságot genetikai tényezők határozzák meg. Mindezeknek a következő generációra is meghatározó jelentősége van. A gyógyszeres kezelés mellékhatásai további betegségek kialakulását idézhetik elő. Ezek is jelzik, hogy a autoimmun betegek gondozása fontos, az egészségügyi ellátás több szintjét is igénylő feladat, melyben meghatározott szerepet kapnak a gondozást irányító immunológiai centrumok mellett a kórképek által magukban foglalt szervekkel foglalkozó speciális szakorvosok és a betegekkel legközvetlenebb kapcsolatban álló háziorvosok is. A háziorvosok tevékenységének ki kell terjednie az autoimmun betegségek diagnosztikai kritériumainak és klinikai tüneteinek ismerete alapján a kórkép gyanújának felvetésére, a beteg pontos családi, nőgyógyászati és egyéni kórelőzményének a felvételére, a fizikai állapot pontos rögzítésére, valamint a beteg immunológiai centrumba történő irányítására. A szakellátás által konfirmált betegeket különös figyelemmel kell követni, hangsúlyt fektetve azon vizsgálatok meghatározott gyakorisággal történő elvégzésére, amelyek a betegség aktiválódását, az egyes szervek működését, az alkalmazott gyógyszerek mellékhatását jelzik. Hasonlóan fontos a speciális helyeztek menedzselése, ide értve többek között a fertőzések megfelelő kezelését, műtétekre való előkészítést, autoimmun terhesek gondozását, valamint a krónikus szervi szövődmények – pl. akcelerált ateroszklerózis, oszteoporózis, daganatok – időben történő felismerését, kezelését, de még inkább megelőzését.

0 Tovább

Autoimmun Betegségek

blogavatar

Autoimmun Betegek Közössége -autoimmune diseases. Minden, amit az autoimmun betegségekről tudni érdemes. Az oldal célkitűzése az autoimmun betegségben szenvedők és családtagjaik tájékoztatása a betegségekről és az azokkal kapcsolatos teendőkről, lehetőségekről.

Utolsó kommentek